Vánočka je na slavnostní vánoční tabuli už tradiční stálice. Ale čím dál víc si u nás získává oblibu štola. Určitě ji znáte, je to dobrota plná sušeného ovoce a oříšků. Zavítala k nám od našich germánských sousedů a nejvíce spojená je asi s městem Drážďany. Štola se peče marcipánová, kynutá a my vám dnes přinášíme recept na tvarohovou štolu. Je vláčná a voní krásně po rumu. Recept je navíc jednoduchý hrníčkový a vše se smíchá v jedné míse.
Co budeme potřebovat:
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 tvaroh kostka
- ¾ kostky másla
- 3 lžíce rumu (do těsta)
- 2 vajíčka
- ½ hrnku mandlí
- Sušené ovoce
- ½ lžičky skořice
- Kůra z 1 citrónu
- Rum na zalití ovoce
Na polévání:
- Rozpuštěné máslo
- Moučkový cukr na bohatý posyp
Postup:
S přípravou začnu většinou den předem a to tak, že nakrájím sušené ovoce a naložím ho do rumu. Používám meruňky, brusinky, švestky a rozinky. Množství je individuální, ale já dávám tak polovinu pytlíku od každého.
Příprava těsta je opravdu jednoduchá, dejte do misky všechny přísady kromě ovoce a mandlí a udělejte tužší těsto. Pak přisypte mandle a ovoce a jemně je do těsta zapracujte. Vyválejte na silnější placku a teď přijde to, co je pro štolu to nejtypičtější, správné přeložení.
Vezměte placku a přeložte ji lehce přes půlku, zbylou část přeložte přes to a ještě zmáčkněte hranou dlaně, aby vznikl malý žlábek. Pečte na 180 stupňů asi 30-40 minut. Ihned po vytažení štolu bohatě polijte máslem a pořádně pocukrujte. Právě tento krok dělá štolu krásně vláčnou, takže na másle nešetřit.
Přejeme dobrou chuť a zkuste si udělat štolu třeba na adventní neděli. My to většinou tak děláme, aby toho sladkého pak nebylo na Vánoce moc. Aspoň se pak neužírá cukroví 🙂
Žádné komentáře